tirsdag 8. februar 2011

Ludvig Holberg

Ludvig Holberg (1684-1754). Han ble født i Bergen som sønn av en oberstløytnant av bondeslekt, Christian Nielsen Holberg. Moren, Karen Lem, var datter av biskop Ludvig Munthe. Begge foreldrene døde i løpet av barndommen hans. Først faren, som etterlot seg en betydelig formue, og da Holberg var ti år gammel mistet han også moren. Før morens død hadde familien også mistet store rikdommer i en brann som herjet flere bygninger i Bergen, men moren etterlot seg allikevel en liten formue til sine seks barn. I 1695 flyttet Holberg inn hos sin onkel, Peter Lem, som sendte ham på latinskolen (Katedralskolen), og forberedte ham på et yrke som soldat. Men like etter dette ble han adoptert av sin fetter Otto Munthe som bodde i København. Men der ble de ikke lenge. Hans kunnskapsstørst brakte han tilbake til Bergen. Der studerte han flittig ved katedralskolen til byen (Bergen) brant ned i 1702. Etter denne hendelsen vendte han tilbake København.

Holberg var den første moderne dikteren i Danmark på 1700 tallet.
Hans gjennombrudd kom med komedien Peder Paars (1719-1720), som er en parodi på det klassiske eposet. Etter gjennombruddet produserte han en rekke komedier, fortellinger og dikt som i dag er veldig kjente. Blant annet ”Jeppe på Bjerget” som er en av de mest kjente verkene han har lagd. (kort handlingsreferat under)

Jeppe på Bjerget

Jeppe på Bjerget er et av Ludvig Holbergs mest kjente verk. Det er en situasjonskomedie fra 1722.

Jeppe bor med sin kone og sine barn i landsbyen Bjerget. Kona hans behandler han dårlig, derfor drikker han mye. En dag finner Baronen, godseieren og folkene hans Jeppe sovende i ”møkkabingen”. De bestemmer seg for å gi ham en lærepenge, og med det fraktet de ham til Baronens slott, kler han om med baronens klær og legger han i baronens seng. Da han våkner skjønner han ingen ting, men blir raskt overbevist om at han har kommet til paradis. Etter å ha drukket seg full igjen, blir han kledd om igjen og lagt tilbake i ”Bingen” der de fant han. Han prøver å overtale konen sin om at han har vært i paradis, men dette til ingen nytte.

Jeppe på Bjerget er bygget opp som en klassisk komedie, bortsett fra avslutningen, som i denne filmen ikke ender godt.
Jeg vil si at Jeppe på Bjerget er en blanding av satire og lystspill.